Groningen is een prachtige provincie om te varen. Vanwege de grote variatie aan landschappen én vanwege de vele mogelijkheden voor de vaartoerist. Er zijn verschillende nieuwe vaarroutes gerealiseerd, bestaande routes opgeknapt en er is gezorgd voor extra aanlegplaatsen en andere voorzieningen.

U start de vaarroute vanaf de Turfsingel in Groningen en maakt een rondje door de stad. De prachtige pakhuizen ons het welvarende verleden van de stad. In de 14e eeuw sloot Groningen zich aan bij het Hanzeverbond. Dit was een samenwerkingsverband van welvarende handelssteden.

Aan het begin van de vijftiende eeuw raakte de goede naam van Groningen als Hanzestad besmet door geniepige praktijken. De stad hielp mee om een bende zeerovers te bestrijden, maar liet stiekem ook toe dat geroofde goederen op haar markten werden verhandeld. Als straf werd Groningen korte tijd uit de Hanze gezet. In 1422 was de stad na goed gedrag weer welkom in het verbond.

U vaart via het Reitdiep richting Garnwerd. Onderweg kan bij Café Hammingh of Garnwerd aan Zee kan een een tussenstop gemaakt worden. De boot kan aangelegd worden aan een brede steiger met een 16 ampère stroomaansluiting.

Het pand van Café Hammingh werd in 1876 in opdracht van Egbert Hammingh sr. gebouwd. Het café beschikt over een klein restaurant, een authentieke opkamer, een schitterende bovenzaal en een terras aan het water.

Garnwerd aan zee heeft een terras direct aan het water waar gegeten en gedronken kan worden. Ze bieden onder andere lunch, diners, buffetten, barbecues en high tea aan.

U vaart verder richting Aduarderzijl en het Aduarderdiep. Het Aduarderdiep is rond 1400 gegraven onder leiding van het klooster te Aduard om een goede afwatering van het inmiddels omdijkte land te verkrijgen.

De strategische positie van Aduarderzijl aan de monding van het Reitdiep leidde ertoe dat deze plaats regelmatig veranderde in een slagveld tijdens de Saksische oorlogen en de Tachtigjarige oorlog.

U kunt hier bij het Rustpunt Camping & Jachthaven Aduarderzijl pauzeren of overnachten. De boten kunnen aangelegd worden in de haven met oplaadgelegenheid.

Een andere mogelijkheid is om bij Marenland in Winsum te overnachten. U kunt slapen op de camping of in een trekkershut, tenthuisje of bedstede-hotel. Bij Marenland is ontbijt, lunch en diner beschikbaar. De boten kunt u hier aanleggen en opladen.

In Winsum kunt u een kijkje nemen bij de twee stellingsmolens, de Vriendschap en de Ster uit de negentiende eeuw.

U vaart door naar Onderdendam. Hier staat Restaurant de Molenaar, met een terras met lunch en diner. U heeft hier de kans om te overnachten in een echte molen. De maal- en graanzolder zijn omgebouwd tot ruime appartementen. De boot kan 500 meter verderop aangelegd worden in een jachthaven.

In Bedum komt de route langs Hotel ’t Gemeentehuis en Restaurant de Caenerij en Grand café  Koning. Hotel ’t Gemeentehuis biedt lunch en diner aan en heeft slaapplaatsen. Grand café Koning en De Caenerij vallen onder één eigenaar. In Grandcafé Koning kunt u borrelen en in de Ceanerij lunchen en dineren. De boot kan op korte afstand van de drie locaties worden aangelegd.

Tot slot komt de route door Zuidwolde langs Eetcafé Moeke Vaatstra om vervolgens via het Boterdiep, van Starkenborghkanaal en de Oosterhaven terug te varen naar de stad.

bron: Provincie Groningen