Dit jaar werd de 30e editie gehouden van het Bedumer bedrijven voetbal toernooi.  Het idee voor het Bedrijvenvoetbal ontstond in 1989 toen enkele raddraaiers in het dorp veel herrie veroorzaakten. Kroegbaas Gerrit Koning en Henk Steenhuis vatten het idee op een voetbalwedstrijd organiseren tussen deze jongens en de Rijkspolitie. En zo geschiedde: Het bedrijvenvoetbal was geboren.

Henk Huitsing maakte van deze 30e editie een mooie video compilatie.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=qo7yDlzxyCE[/embedyt]

De eerste editie was zo’n succes dat de toenmalige organisatie dacht: we kunnen ook meer bedrijven vragen! De tweede keer speelden het gemeentehuis, de DOMO, Fame en de Rijkspolitie tegen elkaar. Het derde jaar kwam het eerste programmaboekje uit en waren er twaalf deelnemers. Het werd steeds leuker. Op een gegeven moment was Bedrijvenvoetbal zo groot dat het ook wel ‘kleintje Eurovoetbal’ genoemd werd. Na tien jaar deden er dertig teams mee. Vijfhonderd voetballers in één toernooi: dat vind je zelfs bij Eurovoetbal niet. Er moest eten komen voor de deelnemers. Een opening en sluiting moesten verzorgd worden. Vuurwerk aan het begin en eind van het evenement werd al snel een traditie. Wanneer op de eerste speeldag in juni vuurwerk ontplofte, wist het hele dorp dat Bedrijvenvoetbal begonnen was.

Kracht

De grootste kracht van Bedrijvenvoetbal? Dat na al die jaren de Olympische gedachte nog steeds het belangrijkst is: meedoen is belangrijker dan winnen. Het moet vooral gezellig zijn. En daarnaast, de reclame die deelnemende bedrijven en sponsoren maken. Bedrijven kunnen flinke naamsbekendheid aan het toernooi overhouden, want wie heeft Bedrijvenvoetbal nog niet bezocht? In ieder geval Hans Nijland, de voorzitter van en spelers van FC Groningen, Jacques d’Ancona, scheidsrechters van heinde en verre… Geen wonder dat veel bedrijven aan het begin van het jaar alweer enthousiast spelers verzamelen die in juni uit hun naam gaan voetballen.

bron: Bedrijvenvoetbal Bedum