Valentijnsdag of niet, 14 februari 1979 zullen niet veel mensen in het noorden zijn vergeten. Misschien wel de zwaarste sneeuwstorm van de 20ste eeuw trok toen over het noorden van het land. Het was sowieso al een van de meeste barre winters van die eeuw. Dooi periodes werden afgewisseld met felle winterse omstandigheden.

Sneeuwduinen van 3 tot 6 meter

12 tot en met 14 februari zorgde een depressie voor zwaar winterweer. Nadat de neerslag eerst als regen viel, werd dit geleidelijk ijzel en uiteindelijk sneeuw. De ijzel zorgde vooral op de 13e voor grote problemen in de noordelijke helft van het land. Later op de 13 en met name op de 14e viel er oog nog een dik pak sneeuw dat door de harde tot stormachtige oostenwind huizenhoog opgezwiept. Er ontstonden in de vlakke en open gebieden in de noordelijke provincies sneeuwduinen van 3 tot 6 meter hoog!

Groningen, Friesland en Drenthe werden zo afgesloten van de buitenwereld. De dagen er na werd het leger ingezet om de wegen weer enigszins begaanbaar te maken. Veel mensen waren een aantal dagen volledig geïsoleerd en moesten in  huis wachten op hulp.

Ongeloof in De Bilt

Opmerkelijk was dat de eerste meldingen van het noodweer vanuit het noorden, over de ‘blizzard’, niet geloofd werden door het KNMI. In het midden en zuiden van het land was het weliswaar ook winters, maar van de vreselijke omstandigheden die er in het noorden heersten was niets te merken. Windkracht 8 tot 9 en sneeuwduinen van ruim twee meter, nee dat kon niet. Jan Bolt, een weeramateur uit Uithuizermeeden (noordoost Groningen) moest er alles aan doen om de mensen in De Bilt te overtuigen dat het toch echt mis ging.

Uiteindelijk werd met de hulp van Hans de Jong en Jan Pelleboer ook in De Bilt in de loop van de ochtend duidelijk dat er echt iets gaande was. Ondertussen hoopte de sneeuw steeds meer op en staken er op sommige plekken in Groningen, Friesland en Drenthe alleen nog maar schoorstenen uit de sneeuw. Met gevoelstemperaturen tot ver onder de -15 graden was het buiten niet uit te houden. Op de beelden uit die tijd is een goede indruk te krijgen van het barre weer.

Later in februari trad de dooi in. Ook toen was er weer veel overlast in het noorden. Ditmaal door het vele smeltwater dat niet direct kon worden afgevoerd.

Hieronder de film over Bedum van Pieter Postma,

Camera en geluid: Pieter Postma.
Bewerking: Henk Huitsing.
Met dank aan de familie Postma

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=xafZ-ZXsptI[/embedyt]

En nog een film van het Polygoon journaal

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ZLGfZIOE5C0[/embedyt]