Het terrein tegenover appartementen complex ‘de Horst’ is ooit gepresenteerd aan de bewoners als een ecologisch parkje. Een bloemrijk grasland, opgaande bomen, heesterpartijen, een fruitgaard. Alles aangelegd rondom de restanten van wat vroeger de fundatie was van boerderij  ‘Sint Annerheem’. Deze oude fundatie was oorspronkelijk bedoeld als basis voor een helofytenfilter.

Om verschillende redenen is het oorspronkelijke plan niet geworden van wat men er van gehoopt had. Dorpsbelangenvereniging Bedum heeft hier in samenspraak met bewoners van ‘de Horst’ hier aandacht voor gevraagd. In goed overleg met de gemeente ‘het Hogeland’ is voor dit gebied een nieuw beheersplan geschreven. De bedoeling is dat binnen een aantal jaar dit plan letterlijk en figuurlijk zijn vruchten zal gaan afwerpen.

Goed onderhouden fruitbomen zijn in alle opzichten een aanwinst voor een buurt. Wijkbewoners kunnen het hele jaar genieten van de geuren, kleuren en natuurlijk van de rijpe vruchten. Samen met het  bloemrijke grasland vormen zij voor veel dieren een waar paradijs. Door de rijkdom aan bladeren, bloemen en vruchten trekken ze veel vogels, vleermuizen en insecten als bijen. Het nieuwe plan helpt dus niet alleen de leefomgeving mooi maken maar draagt ook bij aan een grotere biodiversiteit in de buurt.

Vandaag is in de hal van het appartementen complex ‘de Horst’ voor de bewoners hierover een informatiebijeenkomst gehouden waarin het nieuwe beheersplan is gepresenteerd.

Natuur Bedum
Presentatie nieuw beheersplan ‘Sint Annerheem’ Bedum

 

Hieronder het oorspronkelijke plan uit 1999.

[pdf-embedder url=”https://www.apbbedum.nl/wp-content/uploads/2019/06/de-Horst-02.pdf” title=”de Horst 02″]