In de afgelopen weken heeft de regering uitzonderlijke maatregelen genomen. Op 31 maart werd bekend gemaakt dat de uitzonderlijke maatregelen verlengd zijn tot 28 april 2020. De wereld ziet er werkelijk heel anders uit. Scholen zijn gesloten. Restaurants, eetgelegenheden, cafés zijn gesloten. Vele bijeenkomsten, allerlei sporten, zijn stopgezet, want fysieke contactmomenten moeten we zoveel mogelijk beperken, juist ook om de ouderen en kwetsbare groepen te beschermen. Dat is heel verstandig!

Tegelijkertijd ontstaan er lokaal initiatieven om elkaar juist in deze periode te blijven steunen. Veel is er al bedacht en natuurlijk ontstaan er nieuwe initiatieven. Ook in Bedum. Om inzicht te krijgen van alle initiatieven proberen het hierbij op een rijtje te zetten. En daarmee melden we het ook aan op de gezamenlijke site van de Vereniging Groninger Dorpen (waar het APB lid van is)

In Bedum is een telefoonnummer opengesteld voor mensen die hulp zoeken bij bijvoorbeeld het halen van boodschappen of medicijnen. Via ditzelfde telefoonnummer kunnen vrijwilligers zich aanmelden als vrijwilliger. Vrijwilligers die normaal gesproken al actief zijn voor noaberschaps-activiteiten, maar tijdens deze crisis liever geen vrijwilligerswerk doen, wordt proactief de ruimte geboden zich tijdelijk terug te trekken.

Om te zorgen voor dagelijkse contactmomenten en support voor ouderen en mensen uit de kwetsbare doelgroep wordt er gekeken of vrijwilligers de plaatselijke supermarkt kunnen helpen om de bestelde boodschappen te kunnen bezorgen.

Dorpsgenoten sturen elkaar een kaartje als iemand jarig is of wanneer iemand geen bezoek mag ontvangen omdat deze persoon tot de kwetsbare groep behoort.

Bovenstaande zijn een aantal voorbeelden die bij ons zijn aangedragen.

Wie zijn actief?

Vanuit de Gemeente Het Hogeland, Mensenwerk Hogeland

Mensenwerk Hogeland heeft een webpagina over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus en de gevolgen hiervan voor onze dienstverlening opgezet. <Klik hier>

Vanuit de kerken worden verschillende activiteiten ondernomen. Zodra we meer informatie ontvangen, vullen we het aan!

ZONNEBLOEM – BUURTZORG – THUISZORG.

Vanuit de Zonnebloem gaan vele vrijwilligers in Bedum regelmatig op stap met mensen met een fysieke beperking die dreigen te vereenzamen. Buurtzorg en TSN geven informatie over de uitstapjes door aan hun cliënten. Je hoeft geen lid te zijn van de Zonnebloem, iedereen is welkom. In deze corona tijd hebben we in overleg met buurtzorg en TSN besloten om onze gasten ongeveer twee keer per week te bellen voor een praatje. Mocht iemand hulp nodig hebben dan helpen we. Wilt u ook graag gebeld worden neem dan contact op met: Aly Wiersema telefoon 06 10141897 of Wil Duis telefoon 050-3013875.

Vanuit initiatief van Arjen Sturing is ontstaan BEDUM HELPT CORONA. Ga daarvoor naar hun Facebook pagina: CORONA HULP BEDUM. Iedereen kan zich aanmelden, vragen stellen een oproepje doen. Deze pagina is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben of willen aanbieden rondom het corona virus. Er is geen centraal telefoonnummer. Alleen uitwisseling van suggesties en vragen stellen.

Stichting Voedselbank Het Hogeland, Lombok 1, 9951 SC Winsum. telefoonnummer: Tel: 06-10440763 E-mail: info@voedselbankhethogeland.nl

Dorpsbelangen Bedum is te bereiken op 06-25002120 of per mail aan voorzitter@apbbedum.nl