De aanleg van de nieuwe oostelijke ontsluitingsweg vanaf de St. Annerweg naar de Domo is officieel begonnen. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk (Prov. Groningen) en wethouder Eltjo Dijkhuis (Het Hogeland) gaven daarvoor op vrijdag 27 september door het verplaatsen van een bak zand, het startsein.

©Gerwin Groenewold
Wethouder Eltjo Dijkhuis en gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk. Foto: Gerwin Groenewold

Met de aanleg van deze ontsluitingsweg aan de oostkant zullen de vrachtwagens van de Friesland Campina Domo niet meer door het centrum van Bedum rijden. Nu wordt het centrum als onveilig ervaren door het vele vrachtverkeer dat door het dorp rijdt. De verwachting is dat het centrum van Bedum hierdoor veiliger en leefbaarder wordt.

©Gerwin Groenewold
Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder Eltjo Dijkhuis geven het startsein. Foto: Gerwin Groenewold

Vanaf de huidige N993 komt de nieuwe weg, waar de maximale toegestane snelheid 60 km/h zal zijn, in de richting van de spoorlijn Groningen-Delfzijl te liggen. In 2020 bouwt ProRail de spooronderdoorgang voor het verkeer onder deze spoorlijn. Vanaf deze spooronderdoorgang loopt de nieuwe weg over een nieuw te leggen beweegbare brug tot aan de zuivelfabriek. Zoals het nu lijkt moeten de werkzaamheden in de loop van 2021 gereed zijn. In het project werkt de provincie Groningen nauw samen met ProRail en de gemeente Het Hogeland.

© Gewrin Groenewold
Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder Eltjo Dijkhuis Foto: Gerwin Groenewold

Van de feestelijke opening is door Henk Huitsing een videoreportage gemaakt.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=UJkYGCIqTbU[/embedyt]

©Henk Huitsing

 

©Gerwin Groenewold
Foto: Gerwin Groenewold